Rug Fysiotherapie
Specialismen

Bij MiLé doen wij gedegen onderzoek om zo tot een klinische diagnose te komen. Indien aanvullend onderzoek noodzakelijk is, verwijzen wij je door naar een medisch specialist. Binnen ons eigen spectrum van lichamelijk onderzoek maken wij gebruik van verschillende specifieke testen. De ISO station B200 is een voorbeeld van zo een specifieke (aanvullende) test van de lage rug.

Aanvullend onderzoek middels ISO station
Als met behulp van onderzoek is vastgesteld dat er structureel anatomisch geen afwijkingen (meer) bestaan willen wij vaststellen of er functionele tekortkomingen zijn die rugklachten in stand houden of het optimaal functioneren belemmeren. Daarvoor moeten wij de kwaliteit van de spierfunctie onderzoeken en dat doen wij met hulp van de ISO station B200.

Een goede fysieke conditie van de spieren rond de lage rug is noodzakelijk voor een optimaal functioneren hiervan. Deze conditie wordt bepaald door verschillende parameters, namelijk kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Een gebrek aan een van deze parameters leidt tot verminderde controle op de stand of de beweging van wervels ten opzichte van elkaar waardoor structuren, zoals bijvoorbeeld de tussenwervelschijf (discus), worden overbelast.

De ISO station B200 is een drie axiaal, dynamometrisch apparaat dat gelijktijdig kracht, de snelheid en de bewegingsuitslag in drie bewegingsrichtingen meet. Deze richtingen zijn het voor- en achterwaarts buigen, het zijwaarts buigen en het draaien. De metingen in deze richtingen worden driemaal tegen een constante weerstand uitgevoerd. Eenmaal is de weerstand oneindig groot zodat geen beweging plaatsvindt. Deze statische test meet de maximaal geleverde kracht. Tweemaal is de weerstand verschillend zodat de testpersoon hierdoorheen zou moeten kunnen bewegen. De geleverde snelheid bij deze dynamische test geldt als maat voor de coördinatie.
De door de ISO station B200 geregistreerde gegevens worden zowel in getallen als in grafieken weergegeven en door de fysiotherapeut geanalyseerd. Een test kan op deze manier een eventueel gebrek aan spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen rond de lage rug vaststellen. Door de betere objectivering is het mogelijk de behandeling in de vorm van training, meer specifiek en daarom efficiënter te laten verlopen. Door een hertest in een later stadium kan geregistreerd worden of de training het beoogde effect heeft en dus zinvol is.

Deze test voeren de fysiotherapeuten van MiLé uit op de locatie van onze partner IBC Amstelland.

Maak een afspraak

Maak makkelijk een afspraak met ons, klik onderstaande knop en u wordt doorgestuurd naar de inschrijvingspagina.

aanmelden