Dry-needling
Behandelmethode

Dry needling is een methode die we toepassen bij eventuele myofasciale triggerpoints. Bij dry needling plaatst de therapeut een acupunctuurnaald in het triggerpoint in de spier. De spier reageert met een twitch en zal daarna ontspannen.

Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Je kan ze zien als zeer lokale verkrampingen in de spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Deze gevoelige plekken zou je kunnen voelen met je vingers en zijn te herkennen als pijnlijke harde strengetjes. Bij provocatie van een triggerpoint kan dit resulteren in een herkenbare uitstralende pijn in een ander deel van het lichaam. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Meerdere oorzaken kunnen daaraan ten grondslag liggen, waaronder bijvoorbeeld overbelasting, stress of een verkeerde houding.

Is dry needling pijnlijk?
Het prikken zelf is (meestal) niet pijnlijk/voelbaar. Dit komt omdat de naald heel dun en massief is (en het dus geen holle naald betreft). Wanneer het triggerpoint wordt aangeprikt wordt dit wel gevoeld. Deze sensatie voelt als een lokale verkramping, ook wel local twitch genoemd. Vaak ervaar je na de behandeling een soort beursige spierpijn, maar dit gevoel verdwijnt meestal binnen twee dagen. Je kunt dit soort pijn goed vergelijken met spierpijn na een intensieve work-out dat vermindert naar een soort gevoel als bij een blauwe plek die bij aanraking gevoelig is.

Dry needling is geen acupunctuur
Dry Needling is ontwikkeld in de jaren zeventig van de 20ste eeuw door de Canadese arts C. Chan Gunn. Dry needling moet echter niet verward worden met acupunctuur. Enkel de ‘naald’ is hetzelfde. In tegenstelling tot acupunctuur heeft Dry Needling geen energetisch kader en er wordt er geen gebruik gemaakt van meridiaanlijnen om de aanprikpunten te bepalen.

Dry needling gecertificeerde fysiotherapeuten:
· Léon
· Majda
· Michael

Maak een afspraak

Maak makkelijk een afspraak met ons, klik onderstaande knop en u wordt doorgestuurd naar de inschrijvingspagina.

aanmelden