Polsklachten
info

Polsklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het polsgewricht. Verschillende structuren in en rondom de pols zorgen ervoor dat de pols stabiel is en tegelijkertijd beweeglijk is. Wanneer de pols pijnlijk is zorgt dit er meestal voor dat er een verminderde bewegingsvrijheid (=mobiliteit) is in de pols.

Heb jij een polsklacht waar je graag van af wilt? Maak dan hier een afspraak met een van onze therapeuten.

De pols uitgelegd..
De pols is één van de meest complexe anatomische structuren en bestaat uit acht botjes die samen bekend staan onder de naam handwortelbeenderen (ossa carpalia). De voorste (proximale) rij is deels verbonden aan het spaakbeen (radius), het radiocarpale gewricht, en deels verbonden aan de ellepijp (ulna), het ulnocarpale gewricht. De achterste (distale) rij is verbonden aan de middenhandsbeenderen (ossa metacarpalia) en deze rij is samen met de voorste rij beenderen het mediocarpale gewricht. Verder bevinden er zich kapsels, peesscheden, banden, zenuwen, bloedvaten en spieren in deze regio.

Welke type polsklachten zijn er?
Er zijn verschillende soorten polsklachten. Je hebt te maken met (sub)acute- of chronische klachten en specifieke of a-specifieke klachten. Naast de verschillende soorten polsklachten zijn er verschillende aandoeningen en blessures die pijn in de pols kunnen veroorzaken. (Sub)acute klachten zijn klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Chronische klachten zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn. De term ‘chronisch’ is een vakterm dat niets zegt over het feit dat je klacht nooit meer overgaat of dat het ‘tussen de oren’ zit. Het gaat hier om de tijdsduur van de klacht. Voor beide type klachten zijn er behandelmogelijkheden. Dit brengt ons meteen bij de volgende categorie: specifieke of a-specifieke klachten. Specifieke klachten van de pols zijn klachten waarbij de oorzaak wel duidelijk is en bij een onderzoek (middels bijvoorbeeld een röntgenfoto of een MRI-scan) afwijkingen waarneembaar zijn. A-specifieke klachten zijn klachten van de pols waarbij juist geen specifieke oorzaak bekend is. Er is wel pijn in de in de pols, maar bij beeldvormend onderzoek zijn er geen afwijkingen waarneembaar. Hier geldt weer dat de term ‘a-specifiek’ een vakterm is en niets zegt over het feit dat je klacht nooit meer overgaat of dat er zelfs geen lichamelijk oorzaak is. Pijn in de pols kan namelijk ook voortvloeien uit een disbalans in de keten, denk aan de elleboog en schouder.

Welke oorzaken zijn er?
Twee op de drie polsblessures ontstaan door een val. In Nederland lopen jaarlijks gemiddeld 100.000 mensen blessures aan de pols op. Vier van de vijf blessures ontstaan acuut, bijvoorbeeld door een val. Jonge sporters zijn dan ook een risicogroep, maar ook ouderen behoren tot een risicogroep. Klachten aan de hand en pols leveren gewoonlijk aanzienlijke beperkingen op in het dagelijks functioneren, omdat de hand tijdens veel van onze dagelijkse activiteiten een onmisbare rol speelt. Meestal gaat het om een letsel na een trauma, zoals een val op de uitgestrekte hand. Hierdoor kunnen de beenderen luxeren of breken, banden en/of het kapsel rond de pols opgerekt raken of scheuren. Ook het kraakbeen of de peesscheden in de pols kunnen beschadigd raken. Daarnaast kan overbelasting polsklachten geven door bijvoorbeeld moeilijke, herhalende of (te) zware activiteiten binnenshuis, op het werk of tijdens het sporten.

Naast deze algemene oorzaken van een val of overbelasting van verschillende structuren zijn er nog een aantal mogelijke specifieke oorzaken van klachten aan de pols en/of hand, waaronder:

  • Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
  • Triangulaire FibroCartilagineuze Complex (TFCC) letsel
  • SL-bandletsel
  • Ganglion
  • Artrose
  • Triggerfinger of triggerthumb
  • Mallet finger
  • Skiduim
  • Roeierspols
  • Contractuur van Dupuytren
  • Morbus de Quervain

Wat zijn de belangrijkste kenmerken en symptomen?
Belangrijkste kenmerken en symptomen na een trauma (bijvoorbeeld een val op de pols) kunnen zijn:

  • (Druk)pijn en warmte rond het polsgewricht
  • Belemmering bij het bewegen van de pols
  • Zwelling van het polsgewricht
  • Verkleuring van het polsgewricht

Belangrijkste kenmerken en symptomen bij overbelasting kunnen zijn:

  • Pijn in de pols die optreedt aan het begin, tijdens of na de inspanning
  • Pijn bij het strekken en buigen
  • Pijn na langdurig bewegen
  • Pijn bij tillen van zware voorwerpen of het bewegen tegen weerstand
  • Zwelling en soms warmte en roodheid

Welke behandelingen zijn er?
Er is een verscheidenheid aan behandelingen. Je kan ze grofweg onderverdelen in operatief en conservatief. Indien de polsklacht van dien aard is dat er mogelijk een operatie aan te pas moet komen, wordt je doorverwezen naar de huisarts of medisch specialist. Wanneer de polsklacht conservatief moet worden behandeld dan kunnen wij, de fysiotherapeuten, met jou aan de slag gaan. De behandeling verschilt per individu en wordt mede bepaald door de oorzaak en duur van de blessure. Hoe de fysiotherapie behandeling(en) eruit zien en welke adviezen wij geven worden individueel bepaald. Bij de meeste polsklachten is het in ieder geval belangrijk dat het gewricht relatieve rust krijgt. Dat betekent belasten op geleide van pijn, balans vinden in belasting en belastbaarheid. Daarnaast is het belangrijk om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de pols te waarborgen.

Voor complexe, langdurige pijnklachten en/of second opinions van de pols verwijzen wij je graag door naar Prof. dr. Marco Ritt (VUmc / the Hand Clinic) die zich gespecialiseerd heeft in hand- en polsklachten.

Maak een afspraak

Maak makkelijk een afspraak met ons, klik onderstaande knop en u wordt doorgestuurd naar de inschrijvingspagina.

aanmelden