Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Hij is de specialist wat betreft houding en beweging. Hij kan je helpen bij lichamelijke klachten, het verminderen en/of voorkomen daarvan. Tevens zorgt hij ervoor dat je weer optimaal mogelijk kan bewegen en functioneren. Het doel van de fysiotherapeut is, om bij jouw persoonlijke situatie en gericht op jouwe persoonlijke doel dat jij wilt bereiken, resultaat te behalen.
Opgesomd kun je voor het volgende terecht bij een fysiotherapeut:
Binnen de fysiotherapie hebben wij een aantal specialismen en verdiepingen waar wij jou specifiek bij kunnen helpen:
Sinds 2006 is fysiotherapie toegankelijk zonder verwijzing (DTF). Dat houdt in dat je niet meer vooraf naar je huisarts moet. Heb je dus een lichamelijke klacht of een blessure waarmee wij je misschien kunnen helpen? Je kunt dan meteen contact opnemen met ons. Soms heb je echter wel een verwijzing nodig, bijvoorbeeld als deze staat vermeld op de ‘chronische lijst Borst’. Het is je natuurlijk vrij om, al dan niet bij twijfel, eerst naar de huisarts te gaan.
De chronische lijst van Borst is opgesteld door de overheid. Op deze lijst staan chronische aandoeningen (bijvoorbeeld COPD en Artrose) die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook voor jongeren onder de 18 jaar wordt veel vergoed vanuit de basisverzekering. Zie voor meer informatie op vergoeding vanuit de basisverzekering.
Tevens kun je in je eigen poliswaarden van je zorgverzekeraar terugvinden of je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of medisch specialist.
De fysiotherapeut start de behandeling met een intake waar uitgebreid onderzoek naar je vraagstuk wordt afgenomen. Door middel van een vraaggesprek (anamnese) en uitgebreid lichamelijk onderzoek stellen wij een behandelplan op. Dit persoonlijke behandelplan is afgestemd op het verhelpen van jouw specifieke klachten.
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut daarom precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je bij hem bij het juiste adres bent of dat je eerst naar je huisarts moet. De diagnose en informatie van de huisarts vooraf geeft ons de mogelijkheid om gerichter vragen te stellen.
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Dit noemen wij ‘pluis’. Hij wil weten wat je persoonlijke doelen zijn en wat je verwachting is. Tijdens dit onderzoek wordt er niet alleen lokaal onderzoek verricht (het specifieke lichaamsdeel), maar wordt er in de gehele keten gekeken of er dysfunctie is.
Na het onderzoek wordt er een klinische diagnose gesteld en wordt het behandelplan besproken. Indien akkoord, wordt er gestart met een fysiotherapeutische behandeling. Dit bestaat (meestal) uit o.a. adviezen, gerichte oefentherapie en/of mobilisaties van gewrichten en spieren.