Elleboogklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het ellebooggewricht. Verschillende structuren in en rondom de elleboog zorgen ervoor dat de elleboog stabiel is en tegelijkertijd beweeglijk is. Wanneer de elleboog pijnlijk is zorgt dit er meestal voor dat er een verminderde bewegingsvrijheid (=mobiliteit) is in de elleboog.
Heb jij een elleboogklacht waar je graag van af wilt? Maak dan hier een afspraak met een van onze therapeuten.
De elleboog uitgelegd..
De elleboog (articulatio cubiti) bestaat uit drie verschillende botdelen: de bovenarm (humerus), de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Het humeroulnaire gewricht is een scharnier, wat alleen buigen (flexie) en strekken (extensie) mogelijk maakt. Het humeroradiale gewricht is een kogelgewricht en samen met het radioulnaire gewricht vormt het een pivotgewricht wat draaien (rotatie) van de onderarm mogelijk maakt, genaamd pronatie (naar buiten) en supinatie (naar binnen).
Welke type elleboogklachten zijn er?
Er zijn verschillende soorten elleboogklachten. Je hebt te maken met (sub)acute- of chronische klachten en specifieke of a-specifieke klachten. Naast de verschillende soorten elleboogklachten zijn er verschillende aandoeningen en blessures die pijn in de elleboog kunnen veroorzaken.
(Sub)acute klachten zijn klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Chronische klachten zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn. De term ‘chronisch’ is een vakterm dat niets zegt over het feit dat je klacht nooit meer overgaat of dat het ‘tussen de oren’ zit. Het gaat hier om de tijdsduur van de klacht. De duur van pijnklachten kunnen variëren van weken tot maanden of in sommige gevallen zelfs jaren. Voor beide type klachten zijn er behandelmogelijkheden. Dit brengt ons meteen bij de volgende categorie: specifieke of a-specifieke klachten. Specifieke klachten van de elleboog zijn klachten waarbij de oorzaak wel duidelijk is en bij een onderzoek (middels bijvoorbeeld een röntgenfoto of een MRI-scan) afwijkingen waarneembaar zijn. A-specifieke klachten zijn klachten van de elleboog waarbij juist geen specifieke oorzaak bekend is. Er is wel pijn in de elleboog, maar bij beeldvormend onderzoek zijn er geen afwijkingen waarneembaar. Hier geldt weer dat de term ‘a-specifiek’ een vakterm is en niets zegt over het feit dat je klacht nooit meer overgaat of dat er zelfs geen lichamelijk oorzaak is. Pijn in de elleboog kan namelijk ook voortvloeien uit een disbalans in de keten, denk aan de nek of schouder.
Welke oorzaken zijn er?
Pijn aan de elleboog wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Veel sporten, hobby’s en werkzaamheden vereisen herhalende hand-, pols- of armbewegingen. Dit met peesontstekingen (tendinitis) tot gevolg. Men heeft pijn aan de binnenzijde van de elleboog bij een golferselleboog en aan de buitenzijde van de elleboog bij een tenniselleboog of tennisarm. Er wordt geschat dat jaarlijks 2-3 procent van de Nederlandse bevolking last heeft van een tennisarm. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van een tennisarm is in de leeftijdscategorie van 35-55 jaar. Meestal betreft het de dominante arm. Soms is de pijn aan de elleboog het gevolg van artrose, maar over het algemeen is de elleboog minder vatbaar voor verandering van het kraakbeen en scheurtjes dan veel andere gewrichten als de knie en heup.
Andere veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de elleboog zijn:
Wat zijn de belangrijkste kenmerken en symptomen?
Overbelasting is veelal de oorzaak van de elleboogklacht. De meest voorkomende symptomen die daarbij horen zijn:
Andere symptomen en kenmerken van elleboogklachten kunnen zijn:
Welke behandelingen zijn er?
Er is een verscheidenheid aan behandelingen. Je kan ze grofweg onderverdelen in operatief en conservatief. Indien de elleboogklacht van dien aard is dat er mogelijk een operatie aan te pas moet komen, wordt je doorverwezen naar de huisarts of medisch specialist. Wanneer de elleboogklacht conservatief moet worden behandeld dan kunnen wij, de fysiotherapeuten, met jou aan de slag gaan. De behandeling verschilt per individu en wordt mede bepaald door de oorzaak en duur van de blessure. Hoe de fysiotherapie behandeling(en) eruit zien en welke adviezen wij geven worden individueel bepaald. Bij de meeste elleboogklachten is het in ieder geval belangrijk dat het gewricht relatieve rust krijgt. Dat betekent belasten op geleide van pijn, balans vinden in belasting en belastbaarheid. Daarnaast is het belangrijk om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de elleboog te waarborgen.